top of page
Summa & Partners

Veel klanten zeggen niet snel het slachtoffer te zullen worden van cyberaanvallen... Is dit echt zo?

Veel klanten zeggen niet snel het slachtoffer te zullen worden van cyberaanvallen... Is dit echt zo? Herken jij wanneer je aangevallen wordt? En hoe zorg je dat je voorbereid bent?


Cyberaanvallen zijn er in allerlei vormen en maten, en helaas worden ze steeds geavanceerder. Juist mkb-bedrijven zijn vaak het slachtoffer. Voor bedrijven is het belangrijk om te weten welke soorten aanvallen er zijn en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Hieronder delen we een overzicht van de meest voorkomende cyberaanvallen en tips om je bedrijf te beschermen:

 

𝘛𝘪𝘱: 𝘚𝘭𝘢 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘱𝘰𝘴𝘵 𝘰𝘱 𝘦𝘯 𝘨𝘢 𝘦𝘳𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘪𝘯 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬 𝘮𝘦𝘵 𝘫𝘰𝘶𝘸 𝘵𝘦𝘢𝘮! 

 

📌 𝗠𝗲𝗲𝘀𝘁𝘃𝗼𝗼𝗿𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗖𝘆𝗯𝗲𝗿𝗮𝗮𝗻𝘃𝗮𝗹𝗹𝗲𝗻:

- 𝙋𝙝𝙞𝙨𝙝𝙞𝙣𝙜: Hierbij worden valse e-mails of berichten verstuurd om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden of bankgegevens. Vaak lijkt het alsof het bericht van een vertrouwde bron komt.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘓𝘦𝘦𝘳 𝘮𝘦𝘥𝘦𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘰𝘮 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦 𝘦-𝘮𝘢𝘪𝘭𝘴 𝘵𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘴𝘱𝘢𝘮𝘧𝘪𝘭𝘵𝘦𝘳.

 

𝙍𝙖𝙣𝙨𝙤𝙢𝙬𝙖𝙧𝙚

Bij deze aanval blokkeren criminelen je systemen of gegevens en eisen losgeld om ze vrij te geven. Dit kan een bedrijf volledig stilleggen.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘡𝘰𝘳𝘨 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘳𝘦𝘨𝘦𝘭𝘮𝘢𝘵𝘪𝘨𝘦 𝘣𝘢𝘤𝘬-𝘶𝘱𝘴 𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘭𝘢𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘤𝘪𝘥𝘦𝘯𝘵 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘰𝘯𝘴𝘦. 𝘐𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘦𝘦𝘳 𝘪𝘯 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘢𝘯𝘵𝘪𝘷𝘪𝘳𝘶𝘴𝘴𝘰𝘧𝘵𝘸𝘢𝘳𝘦 𝘦𝘯 𝘧𝘪𝘳𝘦𝘸𝘢𝘭𝘭.

 

𝘿𝘿𝙤𝙎-𝙖𝙖𝙣𝙫𝙖𝙡𝙡𝙚𝙣 (𝘿𝙞𝙨𝙩𝙧𝙞𝙗𝙪𝙩𝙚𝙙 𝘿𝙚𝙣𝙞𝙖𝙡 𝙤𝙛 𝙎𝙚𝙧𝙫𝙞𝙘𝙚) 

Hierbij wordt je website of server overspoeld met dataverkeer, waardoor deze onbereikbaar wordt. Deze aanval kan uren of zelfs dagen aanhouden.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘎𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬 𝘤𝘭𝘰𝘶𝘥-𝘨𝘦𝘣𝘢𝘴𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦 𝘣𝘦𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨𝘴𝘰𝘱𝘭𝘰𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘊𝘰𝘯𝘵𝘦𝘯𝘵 𝘋𝘦𝘭𝘪𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘕𝘦𝘵𝘸𝘰𝘳𝘬 (𝘊𝘋𝘕) 𝘰𝘮 𝘱𝘪𝘦𝘬𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳 𝘰𝘱 𝘵𝘦 𝘷𝘢𝘯𝘨𝘦𝘯.

 

𝙈𝙖𝙡𝙬𝙖𝙧𝙚

Kwaadaardige software die je systeem infecteert en schade aanricht, zoals virussen, spyware of trojans. Deze programma’s kunnen gegevens stelen of systemen beschadigen.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘏𝘰𝘶𝘥 𝘴𝘰𝘧𝘵𝘸𝘢𝘳𝘦 𝘶𝘱-𝘵𝘰-𝘥𝘢𝘵𝘦, 𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘵𝘪𝘷𝘪𝘳𝘶𝘴𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘢'𝘴 𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘱𝘦𝘳𝘬 𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘭𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘢'𝘴.

 

𝙈𝙖𝙣-𝙞𝙣-𝙩𝙝𝙚-𝙈𝙞𝙙𝙙𝙡𝙚 (𝙈𝙞𝙩𝙈) 𝙖𝙖𝙣𝙫𝙖𝙡𝙡𝙚𝙣

Bij deze aanval onderschept een hacker communicatie tussen twee partijen om gevoelige informatie te stelen, zoals login-gegevens of banktransacties.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘎𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬 𝘴𝘵𝘦𝘳𝘬𝘦 𝘦𝘯𝘤𝘳𝘺𝘱𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘤𝘰𝘮𝘮𝘶𝘯𝘪𝘤𝘢𝘵𝘪𝘦, 𝘻𝘰𝘢𝘭𝘴 𝘝𝘗𝘕'𝘴 (𝘝𝘪𝘳𝘵𝘶𝘢𝘭 𝘗𝘳𝘪𝘷𝘢𝘵𝘦 𝘕𝘦𝘵𝘸𝘰𝘳𝘬𝘴), 𝘦𝘯 𝘻𝘰𝘳𝘨 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘣𝘦𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘥𝘦 𝘞𝘪-𝘍𝘪-𝘯𝘦𝘵𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯.

 

𝙎𝙌𝙇-𝙞𝙣𝙟𝙚𝙘𝙩𝙞𝙚

Cybercriminelen maken gebruik van kwetsbaarheden in je databases door kwaadaardige SQL-codes in te voegen, waarmee ze toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘉𝘦𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨 𝘫𝘦 𝘥𝘢𝘵𝘢𝘣𝘢𝘴𝘦𝘴 𝘮𝘦𝘵 𝘨𝘰𝘦𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘱𝘶𝘵𝘷𝘢𝘭𝘪𝘥𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘱𝘢𝘵𝘤𝘩 𝘻𝘸𝘢𝘬𝘬𝘦 𝘱𝘭𝘦𝘬𝘬𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘴𝘰𝘧𝘵𝘸𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘨𝘦𝘭𝘮𝘢𝘵𝘪𝘨.

 

𝙋𝙖𝙨𝙨𝙬𝙤𝙧𝙙 𝘼𝙩𝙩𝙖𝙘𝙠𝙨

Hackers proberen wachtwoorden te raden of kraken door middel van brute force of social engineering. Een zwak wachtwoordbeleid kan een groot risico vormen.

👉 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨: 𝘎𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬 𝘴𝘵𝘦𝘳𝘬𝘦 𝘸𝘢𝘤𝘩𝘵𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘪-𝘧𝘢𝘤𝘵𝘰𝘳 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤𝘢𝘵𝘪𝘦 (𝘔𝘍𝘈) 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘢 𝘣𝘦𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨.



🔐 Hoe bereid je je bedrijf voor op cyberaanvallen?

Er zijn veel verschillende manieren om jouw bedrijf op en top voor te bereiden op cyberaanvallen. Alle staat bij het logisch blijven nadenken en niet op gekke links klikken. Uiteraard zijn er steeds meer manieren om bedrijven te benaderen en worden ook de neppe emails steeds realistischer. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen:

  1. Bewustwordingstraining: Het begint met je medewerkers. Geef ze regelmatige trainingen over hoe ze cyberdreigingen kunnen herkennen, zoals phishing-e-mails en verdachte links. Hier zijn ook programma's voor om dit te kunnen oefenen.


  2. Sterk Wachtwoordbeleid: Gebruik sterke wachtwoorden, vermijd eenvoudige combinaties en implementeer multi-factor authenticatie (MFA) om de toegang te beveiligen.


  3. Beveiligingssoftware: Zorg voor up-to-date antivirusprogramma’s, firewalls en endpoint-beveiliging om systemen te beschermen tegen malware en andere bedreigingen. Het opslaan van informatie op de Cloud is niet voldoende.


  4. Data-encryptie: Versleutel gevoelige bedrijfs- en klantgegevens om te voorkomen dat deze door hackers worden misbruikt, zelfs als ze erin slagen om binnen te komen.


  5. Regelmatige Back-ups: Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bedrijfsdata en bewaar deze op een veilige externe locatie, zodat je snel kunt herstellen bij een aanval.


  6. Incident Response Plan: Stel een plan op voor het geval van een cyberaanval. Zorg ervoor dat iedereen weet wat ze moeten doen, en oefen regelmatig met simulaties. Stel verschillende scenario's samen en weet wat dit voor effect heeft op jouw bedrijfsresultaat.


  7. Vulnerability Management: Voer regelmatig beveiligingsaudits en penetratietests uit om kwetsbaarheden in je systemen te ontdekken en te verhelpen voordat hackers ze misbruiken. Maak gebruik van je werknemers en ieders krachten en valkuilen om zoveel mogelijk uitdagingen in kaart te brengen.


Met deze maatregelen kun je je bedrijf beter beschermen tegen de meest voorkomende cyberaanvallen. Cyberbeveiliging is geen eenmalige actie, maar een voortdurend proces! Je kan dit ook deels uitbesteden aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in cyberbeveiliging. Zij helpen jou met het implementeren van bovenstaande voorzorgsmaatregelen en vaak krijg je dan ook nog eens korting op de verzekering!






6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page